Z roku na rok coraz więcej startupów zgłasza się do IGIFC z prośbą o wycenę usług wsparcia prawnego (legal suport) na potrzeby aplikacji o dofinansowanie. Podczas wywiadu zwykle dowiadujemy się, że zakres wsparcia prawnego ma obejmować opracowanie oznakowania, weryfikację składu lub dokonanie notyfikacji produktu do urzędu w Polsce lub na innych rynkach, czasami jest to zapytanie o GRAS, lub wymagania HACCP dla cateringu dietetycznego, lub innych pomysłów na biznes w HORECA.
Zdajemy sobie sprawę, że na wczesnym etapie rozwoju Startupu, lub nawet na etapie oceny pomysłu na biznes, może być trudno przekazać precyzyjne informacje mające wpływ na zakres doradztwa. Jednak dokładna analiza potrzeb w przypadku Startupu zajmującego się żywnością świetnie obrazuje potencjał jego realizacji a także pozwala wyeliminować potencjalne ograniczenia już na bardzo wczesnym etapie.
Jakie informacje przekazać do opracowania oferty wsparcia prawnego? Co wpływa na koszt wsparcia prawnego?
Dzięki takim informacjom oferta doradztwa prawnego w zakresie prawa żywnościowego będzie odzwierciedlała realne potrzeby Startupu.
Jeśli jesteś INWESTOREM – zbierz te informacje i zamów due diligence w zakresie zgodności z prawem żywnościowym. Łatwiej ocenisz szanse Startupu, a w wielu przypadkach poznasz ramy czasowe narzucane przez przepisy.
Spełnienie wymagań prawa żywnościowego jest kluczowe dla każdego FOOD / HORECA Startupu. Dlaczego? Bo brak ich spełnienia lub naruszenia mogą i) przekreślić sukces ii) znacznie go wydłużyć lub iii) zwiększyć koszty realizacji.
Masz pytania? Napisz do nas igifc@igifc.pl